Oslikaj hrabrost: Svečano otvaranje murala

Deo Jagodin male u Nišu, u Milojevoj ulici, ulepšan je novim muralom koji šalje značajne poruke važnosti slobode, bezbednosti i sigurnosti. Svečano otvaranje i predstavljanje murala zakazano je za nedelju, 7. novembar od 12 sati, uz prisustvo autorki i prateći program.

Kroz podršku LFN, neformalna grupa „Speak up“ je raspisala konkurs za idejno rešenje uređenja zidova Milojeve ulice, sa temom Povećanje bezbednosti i uređenje javnih prostora. Među desetak vrlo kreativnih ideja koje su ušle u uži izbor, izabrani su predlozi mladih umetnica Jelene Ilić, Milice Bojanić i Majde Antunović. Njihovi radovi sada ulepšavaju ulicu i okolinu, daju toplinu i život ovom prostoru.

Na ideju da iniciraju ovakvu inicijativu došle su Natalija Milićević, Katarina Živković i Jovana Petrović, tri devojke iz Niša, koje su se kao neformalna „Speak up“ prijavile na prvi konkurs LFN u ovoj godini.

„Izabrale smo ovu ulicu zato što smatramo da je taj deo grada zapostavljen, a ulica vrlo mračna i zastrašujuća. Svaki dan tu prolaze naše sestre, drugarice, majke i ne osećaju se bezbedno. Naš cilj je da ulicu pretvorimo u sokak oslikan muralima, kroz koji će se rado prolaziti, u mesto za slikanje i druženje. Ovim putem želimo da pozovemo i ostale sugrađane sa dobrim idejama i pozitivnom energijom, da nam se pridruže u ovakvim inicijativama, da konkurišu kod Lokalne fondacije, jer sve što je potrebno je dobra volja i malo izdvojenog vremena“ poručuju devojke iz grupe „Speak up“


Oslikavanje murala i ulepšavanje prostora u Milojevoj ulici jedan je od sedam projekata koje je Lokalna fondacija Niš podržala na prvom konkursu u 2021. godini. Na drugom konkursu u ovoj godini podršku je dobilo još osam formalnih i neformalnih grupa građana iz Niša. Realizacija njihovih aktivnosti trajaće do 30. aprila 2022. godine.