Poseta lokalnim fondacijama u Rumuniji

Lokalne fondacije u Rumuniji imaju sada već značajan istorijat i dugogodišnje aktivno učešće u svojim zajednicama, sa idejom da poboljšaju i unaprede gradove u kojima deluju. Kako bi se detaljnije upoznali sa načinom rada, organizacijom i funkcionisanjem rumunskih fondacija, predstavnici lokalnih fondacija iz Srbije posetili su svoje kolege u susednoj zemlji.

Studijska poseta obuhvatila je sastanke sa predstavnicima rumunske federacije lokalnih fondacija i obilaske četiri lokalne fondacije – Prahova, Buzau, Galac i Brašov.

Poseta Lokalnoj fondaciji Prahova

Deo delegacije iz Srbije činili su Jelena Stanojević kao pr LFN i Filip Jovanović, izvršni direktor. U poseti koju je organizovala Trag fondacija bili su i predstavnici lokalnih fondacija iz Pančeva i Stare Pazove, kao i Fondacije za mlade iz Obrenovca.

Ovo je bila odlična prilika da se iskustva kolega iz Rumunije čuju, pokupe važni saveti i ideje i deo njih primeni i u radu lokalnih fondacija u Srbiji, koje su relativno mlade.

Rumunija ima trenutno 18 aktivnih lokalnih fondacija koje su deo nacionalne federacije, a na godišnjem nivou realizuju i podrže ukupno nekoliko stotina aktivnosti koje doprinose razvoju lokalne zajednice. Prepoznatljivi su po organizaciji različitih sportskih i kulturno-umetničkih događaja (maratoni, svimatoni, donatorski događaji) na kojima se prikupljaju značajna sredstva od pojedinaca i kompanija.

Poseta Lokalnoj fondaciji Buzau

Podsetimo, od kraja 2020. godine u Srbiji aktivno rade tri lokalne fondacije u Pančevu, Staroj Pazovi i Nišu, koje uz podršku Trag fondacije deluju u svojim lokalnim zajednicama.

Lokalna fondacija Niš je do sada imala tri javna konkursa na kojima je podržano ukupno 29 ideja formalnih i neformalnih grupa građana sa teritorije svih pet gradskih opština u Nišu.