Lokalne fondacije iz Bosne i Hercegovine u poseti LFN

Svaka zajednica jaka je onoliko koliko su ljudi spremni da doprinesu njenom razvoju. U prethodne dve godine Niš je pokazao da ima mnogo energije i volje da malim koracima pravi velike promene. Iskustva u radu Lokalne fondacije Niš (LFN) i naše dosadašnje rezultate imali smo prilike da predstavimo gostima iz lokalnih fondacija u Bosni i Hercegovini, koji su posetili Niš.

Predstavnici lokalnih fondacija Sarajeva, Zenice i Fondacije tuzlanske zajednice, upoznali su se sa dosadašnjim radom LFN, koji smo ponosno prezentovali. Zahvaljujući angažovanju i aktivizmu u zajednici, LFN je do sada obezbedio kroz donacije 22.000 evra, prvih 15.000 duplirala nam je Trag fondacija. Na tri javna konkursa podelili smo ukupno 30.000 evra kroz podršku za čak 29 inicijativa formalnih i neformalnih grupa građana. Podrška građana i kontinuiran razvoj LFN potvrđuje da zajednica raste!

Ovo su samo neki od značajnih dostignuća, a o svemu što je važno za rad i razvoj jedne uspešne fondacije razgovarali smo i delili iskustva sa kolegama i koleginicama koji se bave istom temom u BiH.  U ime LFN sastancima su prisustvovali: osnivač i idejni tvorac fondacije Nenad Stojanović; izvršni direktor Filip Jovanović; PR menadžer Jelena Stanojević; predsednica Upravnog odbora Jelena Preradović Stevanović i članovi UO Danijela Jovanović i Miodrag Stojadinović.

Sastanak lokalnih fondacija u Nišu

Tokom posete Nišu gosti iz BiH obišli su u jednoj prijatnoj pešačkoj turi neke od inicijativa koje su realizovane uz podršku LFN. U Balkanskoj ulici sačekao nas je Predrag Stamenković, jedan od inicijatora za pokretanje Mezanin galerije. Šetnju smo nastavili do Jagodin male i pogledali mural koji je nastao na ideju devojaka iz grupe “Speak up” o čemu je pričala Katarina Živković iz ove neformalne grupe. Obilazak smo završili na još jednoj dobro poznatoj lokaciji, kod murala u čast Dragiši Stankoviću Čeliku, a tu je o značaju ovog mesta pričao inicijator ideje i Čelikov unuk, koji ime nosi po dedi.

Lokalne fondacije u Bosni i Hercegovini razvijaju se uz pomoć programa Trag fondacije „Fondacija našeg kraja – zajednica se pita“ kroz koji su pokrenute i lokalne fondacije u Pančevu, Staroj Pazovi i Nišu. Jačanje mreže, regionalna saradnja i razmena iskustvava pokazuju se kao izuzetno značajni u stvaranju boljih uslova za napredak i rad lokalnih fondacija.