Počinje realizacija novih šest ideja uz podršku LFN

Pobednicima četvrtog Konkursa Lokalne fondacije Niš (LFN) simbolično su uručeni čekovi, što je znak da počinje realizacija njihovih ideja. Na Konkurs je pristiglo 37 predloga, od kojih je Selekcioni odbor za podršku izabrao ukupno šest. 

Na svečanosti u prostorijama Naučno tehnološkog parka u Nišu (NTP) koji je partner LFN na ovom Konkursu, predstavnici podržanih neformalnih grupa i registrovanih udruženja građana preuzeli su čekove. Ovom  prilikom dobili su i sve detaljne informacije o tome na koji način će još, pored novčanih sredstava, dobiti podršku LFN u pripremi, realizaciji i promociji svojih predloženih inicijativa. Čekove su uručili Filip Jovanović, direktor LFN i dr Milan Ranđelović, direktor NTP-a.

Podržani su sledeći predlozi: 

  1. Ivanovi točkovi – inicijativa posvećena nedavno preminulom aktivisti Ivanu Novkoviću, kroz organizaciju izložbe, konferencije i oslikavanje murala u njegovu čast. 
  2. Omladina Gornje Toponice – ideja omladine iz sela je da uredi i ponovo ”oživi” amatersko pozorište u Gornjoj Toponici. 
  3. Planinarski klub Železničar – članovi kluba urediće i obeležiti pešačke staze kroz Niš, koje su deo Evropskog pešačkog puta E-7, u dužini od oko 30 kilometara. 
  4. Dedina garaža – u okviru inicijative ”Baštaonice za porodice” biće uređen prostor u kojem će deca učiti o značaju odgajanja organske hrane, zaštiti životne sredine i zdravim stilovima života. 
  5. Prijatelji Brzog Broda – grupa aktivnih komšija uređuje novo igralište i park u svom naselju, koji će biti mesto za igru i druženje dece, kao i prostor za okupljanje svih stanovnika. 
  6. Za Kamenicu – grupa meštana želi da postavi mobilijar za decu, uredi igralište i prostor za okupljanje dece u okviru školskog dvorišta. 

Sve podržane inicijative kreću sa realizacijom već od kraja aprila, a biće završene sve aktivnosti do kraja oktobra. 

Lokalna fondacija Niš je na četiri javna Konkursa do sada već podržala 35 ideja neformalnih grupa građana i registrovanih udruženja sa teritorije svih pet gradskih opština u Nišu. Na taj način lokalnoj zajednici vraćeno je ukupno 36.000 evra. 

Četvrti Konkurs LFN, koji je bio raspisan od 20. februara do 20. marta, realizovan je u partnerstvu sa Naučno tehnološkim parkom i uz podršku Trag fondacije