U Dedinoj garaži nastala porodična baštaonica

Dedina garaža – mesto je gde deca sada na kreativan način mogu da uče o značaju odgajanja organske hrane, zaštiti životne sredine i zdravim stilovima života. 

Zahvaljujući predanom radu i energiji ljudi koji vode ovaj inovativan prostor na nekoliko kilometara od centra grada, Dedina garaža postala je mesto gde roditelji vrlo rado vode svoju decu. Ovde se organizuju radionice na kojima se deca podstiču da stvaraju od vune, drveta, različitih materijala, a sada kroz inicijativu ”Porodična baštaonica” uređuju baštu, sade i uče kako se uzgaja povrće.

Baštaonica je ideja Dedine garaže koja je podršku dobila na prolećnom konkurus Lokalne fondacije Niš (LFN) ove godine. Sada ideja počinje da daje rezultate, a uskoro i prave plodove, jer će deca već na jesen moći da uberu ono što su zasadili tokom leta.

Deca u ovom sada već dobro poznatom prostoru u Kovanlučkoj ulici na Paliluli postaju aktivni učesnici jednog prirodnog ciklusa – okopavaju zemlju, sade, a zatim će zajedno i spremati ukusne obroke od tih plodova. Kroz baštaonicu deca uče o osnovama poljoprivrede, organskog uzgajanja i o značaju prirode kao takve.

Pogledajte prilog na TV Belami:

Porodična baštaonica Dedine garaže jedan je od podržanih predloga na Konkursu LFN koji je realizovan na proleće 2023. LFN je na do sada četiri realizovana javna Konkursa podržala već 35 ideja registrovanih udruženja i neformalnih grupa građana sa teritorije svih pet gradskih opština u Nišu. U ovu svrhu podeljeno je 36.000 evra.