Javni konkurs za umetnike i muraliste

Neformalna grupa ‘Speak up’’ uz podršku Lokalne fondacije Niš poziva umetnike, muraliste i sve one koji žele da doprinesu ulepšavanju grada Niša da se prijave na konkurs za oslikavanje murala.

Tema konkursa: Povećanje bezbednosti i uređenje javnih prostora.

Zamislite da šetate gradom i naiđete na jedan deo grada, jedan prolaz, jednu ulicu zbog kojih često osećate strepnju, strah. Prolazeći tamo, ne znate da li ste sigurni i da li je bezbedno proći. A sada zamislite osvetljeni prolaz u kojem se nalaze šarenoliki murali, pored kojih želite da zastanete, slikate se ili samo uživate u svežim bojama koje krase zidove.

Ako vam se dopada ovakva vrsta promene konkurišite svojom kreativnom idejom ili podstaknite druge da urade isto.

Tri pobednička rešenja biće nagrađena poklon vaučerima u prodavnicama „Tehnomanija“ u vrednosti od 11.000 do 20.000 dinara i imaće priliku da svoje ideje oslikaju na fasadama kuća u Milojevoj ulici u Nišu. Za oslikavanje odabranih murala biće obezbeđeni tehnički i bezbedonosni uslovi za izvođenje, kao i potreban radni materijal.

Radove dostaviti u PDF/JPEG formatu ili u formi skice na adresu: oslikajhrabrost@gmail.com. Rok za slanje ideja je 15. avgust.

Pri izradi ideje možemo pomoći umetnicima sledećim ključnim rečima kojima treba da se vode: Sloboda, snaga, zaštita, mir, svetlost, sjaj.

Obaveze i odgovornosti:

Učestvovanjem u procesu, učesnici zadržavaju potpuno autorsko pravo na svoja dela, ali isto tako dozvoljavaju organizatorima prava korišćenja. Odabrani autor/autorka se obavezuje da završi oslikavanje murala u okviru utvrđenog roka.

Ideje i skice sa vulgarnim izražavanjem, bilo kakva vrsta rasizma, nacionalizma, kao i radovi sa negativnom konotacijom neće biti razmatrani.

Članovi komisije: Eško Kurtić (umetnik), Milena Anđelković (umetnica), Ivana Savić (magistar umetnosti), Jelena Rudić (Fabrika umetnika)

Za više informacija, skicu fasade i detalje pisati na adresu:  oslikajhrabrost@gmail.com

„Umetnost nijje ono što vidiš, već ono što učiniš da vide drugi“ – Edgar Degas

*Neformalna grupa „Speakup” jedna je od sedam podržanih na prvom konkursu Lokalne fondacije Niš u 2021. godini.