Otkrivanje murala Miloradu Doderoviću

Svečano je otkriven mural niškom novinaru Miloradu Doderoviću koji se nalazi na zgradi gde je on i živeo, u ulici Oblačića Rada.

Inicijativa koju su pokrenuli Doderovi prijatelji, porodica i Udruženje novinara Srbije zajedno sa Lokalnom fondacijom Niš, okupila je građane koji su želeli da pomognu da još jedna zgrada dobije lepši izgled, a sa druge strane da odaju počast istaknutom Nišliji koji je grad učinio boljim.

„Otkrivanje murala je „kruna” inicijative kroz koju će Doderović nastaviti da živi”, istakao je Dragan Žika Stojanović, novinar i dugogodišnji prijatelj Doderovića.

Doderović nije bio samo dobar novinar, kako ističe Nino Brajović, generalni sekretar UNS-a, već i borac za prava i slobodu novinara, te je zbog toga više puta biran za člana Uprave UNS-a.

„Svojim idealima ostao je dosledan do kraja i zato sam i rekao da je Doderović bio sav novinar. U tome je važna, naravno, i porodica koja ga podržava. Moramo da odamo priznanje njegovoj supruzi Gagi koja je u svim nevoljama njega pratila u stopu, ali i sinu Nikoli koji je pošao njegovim putem”, rekao je Brajović uz osvrt na knjige „Sedma sila bez krila” i „Hodžina kći”, koje je niški novinar napisao.

Lokalna fondacija Niš pokrenula je kampanju na platformi Donacije.rs zahvaljujući kojoj su sredstva potrebna za izradu murala prikupljena za manje od mesec dana. Premašena je očekivana suma, te je od 49 donatora ukupno prikupljeno nešto više od 370.000 dinara.

Detalje sa svečanosti povodom otkrivanja murala pogledajte u prilogu Dejana Tasića za RTS.

Mural je oslikao poznati niški umetnik, Eško Kurtić, koji je naveo da mu je drago da je grad u kome je rođen uspeo da oboji osmehom.

„Lepo je što svako kada prođe pored murala može makar na tren da oseti tu iskricu radosti, a to je dragoceno u ovim teškim vremenima”, istakao je umetnik.

Tim LFN se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli da se ova kampanja uspešno završi i da Niš dobije prvi mural posvećen novinaru.