Lokalna fondacija Niš u studijskoj poseti fondacijama u Bosni i Hercegovini 

Ideja o dobročinstvu, filantropiji i zajednici se brzo proširila u region. Tim Lokalne fondacije Niš (LFN) je imao sjajnu priliku da se bliže upozna sa fondacijama u Bosni i Hercegovini koje imaju isti zadatak okupljanja zajednice i širenja filantropije. 

U okviru studijskog putovanja u organizaciji Trag fondacije, zajedno sa kolegama iz lokalnih fondacija Pančeva i Stare Pazove, kao i inicijativnim grupama iz Smedereva i Rasinskog okruga, tim LFN je posetio lokalne fondacije u SarajevuZeniciTuzli i Bijeljini. Domaćini su predstavili svoje rezultate rada, podržane inicijative i načine na koje podstiču zajednicu da bude aktivna. 

Fondacija Tuzlanske zajednice, kao prva osnovana lokalna fondacija na Zapadnom Balkanu, aktivno radi već 20 godina i najbolji je primer kako posvećenost lokalnoj zajednici može dugotrajno i veoma uspešno da daje velike rezultate. U SarajevuZenici i Bijeljini smo razmenili dosadašnja iskustva sa ljudima koji su na početku svog rada, realizovali po jedan Konkurs, a već su uspeli da se jako dobro pozicioniraju u lokalnoj zajednici i postanu prepoznatljivi kod svojih sugrađana. 

Neke od podržanih ideja koje su predstavili bile su učionice na otvorenom, informativna tabla sa trasiranim stazama za brdski biciklizam, različiti murali, obnovljena igrališta za decu i sportski tereni.  

Podsećamo da smo imali priliku da ugostimo lokalne fondacije iz BiH prethodne jeseni i tom prilikom pokažemo rezultate LFN i razmenimo iskustva. Takođe, posetili smo pre nešto manje od godinu dana i lokalne fondacije u Rumuniji, sa ciljem da saznamo koji su primeri dobre prakse i pokušamo da to primenimo u svojoj zajednici. 

LFN će nastaviti da istražuje različite modele podrške lokalnoj zajednici u Nišu, jer verujemo da svako novo iskustvo može da pomogne našem razvoju i napretku. 

Za dve godine već smo prikupili i vratili lokalnoj zajednici 36.000 evra kroz podršku za 35 ideja registrovanih i neformalnih grupa građana na četiri javna Konkursa.

Trenutno imamo aktivne dve velike kampanje o kojima možete detaljnije čitati na linkovima ispod. 

Pet dinara od svake prodate pogačice za renoviranje sportskih terena u Nišu!

Za buduće mame!